Bemutatkozás

Adony és Környéke Horgász Egyesület

Bemutatkozás

Leírás

Az egyesület évente mintegy 5.000.000 Ft értékben telepít pontyot. A többi halfajta őshonos a területen, az áradásokkal jönnek, a víz vissza vonultával pedig ott maradnak és szaporodnak is.

Napijegy váltható: Duna Vendéglőben a 6. sz. főút mellett 06 órától 22 óráig.

Horgászat az Országos Horgászrend szerint. Éjszakai megengedett (kivéve a telepítések után egy hétig).

Company Gallery 01
Company Gallery 03
Company Gallery 04

Vízterület adatai

Az Adonyi-Duna- mellékága

 
Helyszín: Fejér megye
Víz típusa: Holtág
Vízterület: 37 (ha) a Duna alacsony vízállásánál
Megközelíthetőség, útvonalleírás: A 6.sz. főút mellett Adony és Iváncsa magasságában Iváncsán a Szalma csárdával szemben lefordulva, Adonyban a gátnál illetve a révátkelőtől megközelítve
Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, márna, törpeharcsa, kősüllő

Vízterületről

Company Gallery 03

Adonyi mellékág

Az Adony és Környéke HE 1982-ben alakult mintegy 250 fővel miután a Nagy-Budapesti Horgászok Egyesülete az óriás mértékű feliszaposodás miatt nem látott perspektívát az adonyi mellékág további fenntartásában a területet átadta a helyben alakuló egyesületnek.

Az indulás nem volt egyszerű, hiszen a Vízügy akkori álláspontja a holtágak valóban “holttá” tétele, feltöltődésének elősegítése volt. Az első próbálkozások a kotrásra kudarcba fulladtak műszaki problémák miatt (vedersor leszakadása). 1986-87-es években már kezünkben volt a kotrás kiviteli és az alsó elzáró gát megnyitásának elvi engedélye. 1989-re sikerült anyagi bázist teremteni a tagság és az egyesület jelentős hozzájárulásával, és megfelelő kivitelezőket találni.

A munka 1989-ben elindult, azóta az alsó elzárás és az alsó torkolat rész élővé vált, valamint a felső torkolatban mintegy 600 m-en és az alsó elzárástól északra eső 800 méteres szakaszon szintén új élettere alakult ki a halnak, horgásznak egyaránt. Ezen a területen már a horgászegyesület, majd később az önkormányzat által megnyert pályázat is segítette a munkát. Mivel vizünk egyre népszerűbb lett, egyesületünk létszáma 400 főre nőtt (adonyiak mellett iváncsai, perkátai, de budapesti és dunaújvárosi tagjaink is vannak.)

Vízi sportot csak a gáttól délre engedélyeznénk, a felső holtágban szeretnénk megőrizni a természetes környezetet, a nyugodt pihenés feltételeit biztosítani. Évente két alkalommal március utolsó és április első hétvégéjén “Tiszta víz, rendezett vízpart” címen közösségi munkanapot tartunk, amikor is végigjárjuk a partot, és az ott talált hulladékot, szemetet megsemmisítjük biztosítva ezzel a kulturált feltételeket. Szemétgyűjtő hordókat helyezünk el, melyeket szintén a mi kezdeményezésünkre a közelben elhelyezett, konténerekbe ürítjük. Eredményeket értünk el a horgászsportban és a horgász ifjúság nevelésében is. Velük a HE külön reszortosa a versenyfelelős, illetve az ifjúsági felelős foglalkozik. Horgászegyesületünk minden év május elsején horgászversenyt szervez, valamint az elhunyt horgásztársaink emlékére évente egy alkalommal, augusztus 20.-a körül in.memóriam horgászversenyt rendez.

A közelmúltban 6 db fa pihenőházat építettünk a LEADER program keretein belül. Ezen pihenőházak nagyszerű lehetőséget teremtenek a vízpartra és természetbe vágyó emberek szabadidejének kulturált eltöltéséhez.

Terveinkben szerepel a holtág teljes kikotrása, melyet pályázatokkal és az Önkormányzattal is összefogva szeretnénk végrehajtani a helyi vállalkozók segítségével. A víz teljes élővé tételével, így a halélettér bővítésével lehetővé válna a mintegy 500 fős tagság elérése, a turizmus bővülése mellett a szabadidő kulturált feltételeinek biztosítása.

A halászati vízterület elhelyezkedése és főbb jellemzői

Az adonyi-mellékág a Duna jobb partján, az 1598,0 fmkm szerelvények között, két ütemben alakult ki a folyamszabályozás során az 1880-as illetve az 1950-es években létesült keresztágak megépítésével. Az Adonyi mellékág Adony és Iváncsa községek területén helyezkedik el. A főmederrel együtt az Adonyi nagysziget zárja körül a mellékágat keletről, nyugatról a 6-os számú főközlekedési út határolja, mely egyúttal I. rendű, kizárólagos állami tulajdonú árvízvédelmi töltés is. A mellékág ideálisan megközelíthető a 6. számú főútról, mivel Budapest csupán 50 km-re található, így az elmúlt években jelentősen megnőtt a turizmus a területen, igen felkapott kirándulási célponttá vált. A kora tavaszi időszakban a nagyszigeten található szinte egyedülálló hóvirágmezők százával vonzzák a kirándulókat.

A mellékág főbb műszaki paraméterei (Középvízre vonatkoztatva.)

Hossza: 4,1 km Átlagos szélessége: 160,0 m

A mellékág tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság.

A mellékág a felső torkolatának közelében az 1880-ban épített keresztgáttal zárták le (felső lezárás). Az 1950-es évek első felében a mellékág alsó végétől számított 900 m-re létesült egy szárazon rakott kőből készült keresztgát (alsó elzárás). Az alsó elzárás az Adonyi nagyszigeten erdőgazdálkodást folytató VADEX Rt számára bejáróként is szolgál.

A Mellékág vízcseréje csak a közepesnél magasabb dunai vízállások esetén megoldott. A mellékág halászati hasznosítója az Adony és Környéke Horgász egyesület. Az intenzív horgászati hasznosításnak az egyik fő akadálya volt a sekély vízmélység, főleg a nyári kisvizes időszakban. A folyószabályozási beavatkozás (a mellékág lezárása)- melynek döntő és egyetlen célja a főág hajózhatóságának biztosítása volt-, az akkori elvárások szerint értékelve “jól sikerült”, hiszen a mellékág szinte teljes mértékben feliszapolódott. Ezen változtatott alapvetően az 1989-ben elindult holtág rehabilitáció.

A 2000-2015 évekre 10000 kg körüli évenkénti fogást tervezünk, ezt szeretnénk stabilizálni. Az első öt év horgászfogási eredményeinek elemzése mellett, állomány felmérő halászattal kívánjuk meghatározni a népesítési szerkezetet. Megfelelő önfenntartó keszeg állomány kialakítására törekszünk, ugyanis erre alapoznánk a süllő állomány jelentős növelését fiatal korosztályok telepítésével(előnevelt,egynyaras). Kutató Intézet bevonásával kívánjuk felmérni a mellékág compó állományát és korosztály összetételét, összehasonlítva a teljes populációval. A compó telepítését is szeretnénk megvalósítani. Ennek pénzügyi forrását részben pályázati úton szeretnénk biztosítani.

Halászati terület hasznosításának módja

A területen kizárólag horgászati hasznosítást tervezünk. Halászatot csak kármentés vagy állomány felmérés é szabályozás miatt alkalmazunk. Horgászni az országos horgászrend szerint lehet, amit aktuálisan kiegészítünk a helyi előírásokkal:

  • figyelembe vesszük a környezetvédelmi és vízügyi előírásokat!
  • halkereső radar minden célú használata tilos!
  • éjszakai horgászat telepítési időszakban tilos!
  • alsó gáttól északra villantózni tilos!
  • a kihelyezett halat a telepítéskor védelembe részesítjük.
  • a csukaívás idején az ívó helyek megjelölésével kíméleti helyeket jelölünk ki.
  • a kősüllő elvihető mérete 25 cm
  • a horgász szemetes helyen nem horgászhat

A haszonbérleti időszak alatt a helyi horgászigények mellett a horgászturizmust is szeretnénk bővíteni a terület kulturált fenntartásával.

Jelenleg a horgászvizeinket, a kifogható halakat és az azt körülölelő természetet a rendkívüli változatosság jellemzi. Az ide látogató horgászoknak és kirándulóknak nagyszerű lehetőséget biztosít egy csendes és nyugodt nap eltöltéséhez.

Mindenkinek jó horgászást és kellemes kikapcsolódást kívánunk!